Terug

Geen beperkingen meer voor verpleeghuizen waar geen corona meer heerst

Alzheimer Nederland is blij dat Minister De Jonge van VWS tijdens de persconferentie van 24 juni heeft aangedrongen op het verder openstellen van de verpleeghuizen voor bezoek. Nu de meeste huizen één vaste bezoeker toelaten en de besmettingen in de geopende huizen uitblijven, kan het verder openen volgens Alzheimer Nederland niet langer uitgesteld worden. De vrijheid voor bewoners kan weer voorop komen te staan. Als een verpleeghuis coronavrij is, gelden er in principe geen beperkingen meer voor bezoek. Ook zijn bewoners vrij om naar buiten te gaan als zij dat wensen.

Besmettingen na (her)opening uitgebleven

In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus werd in maart besloten om de verpleeghuizen te sluiten voor bezoek. Begrijpelijk, want we hadden te maken met een onbekende situatie met onbekende gevaren en risico’s. Bovendien werden de verpleeghuizen bovengemiddeld getroffen door het coronavirus. De maatregel was ingesteld vanuit de risico’s op de fysieke gezondheid van bewoners en zorgpersoneel. Inmiddels hebben we veel geleerd en hebben we meer kennis over de verspreiding van het virus. In de verpleeghuizen die inmiddels weer geopend zijn, zijn besmettingen uitgebleven.
 

De geleerde lessen

Nu we vele maanden verder zijn gaat de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners en hun naasten meer tellen dan ooit. Alzheimer Nederland directeur Gerjoke Wilmink: ‘Er is samen met andere partijen een handreiking gemaakt die al een aantal weken ruimte biedt voor versoepeling. In de praktijk zien wij dat veel verpleeghuizen hier strenger in zijn dan nodig. Wij hebben steeds aangegeven dat alle verpleeghuizen maximaal de versoepeling moeten toepassen, behalve uiteraard op afdelingen waar een besmetting is.
 

Eigen verantwoordelijkheid

Alzheimer Nederland vindt het positief dat de minister de verpleeghuizen aanmoedigt om de deuren weer te openen, mits er geen corona heerst. ‘En, indien het coronavirus weer ergens opleeft zijn wij geen voorstander meer van een generieke bezoekersstop’, aldus Gerjoke Wilmink.  ‘Dat kon volgens ons alleen een tijdelijke noodoplossing zijn voor een situatie waar we allemaal mee moesten leren omgaan. We moeten vanaf nu per situatie kijken en vertrouwen hebben in de bewoners, familie en andere naasten. We weten immers nu allemaal hoe we ons moeten gedragen om zo min mogelijk risico te lopen en we hebben nu voldoende testcapaciteit en beschermende materialen. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om het risico op besmetting laag te houden. Er is nog geen vaccin en ouderen blijken een zeer kwetsbare groep voor Covid19.’

Bron: Alzheimer Nederland