Terug

Jonge mantelzorger

Heb jij een zieke moeder, vader, broer of zus?

Binnen de groep mantelzorgers behoren ook jonge mantelzorgers. Circa een kwart van de jongeren groeit op in een gezin met een ouder of broer/zus die chronisch ziek of gehandicapt is of psychiatrische problemen (inclusief verslaving) heeft. Jonge mantelzorgers zorgen voor hun naaste door het geven van praktische of emotionele steun, maken zich zorgen over de zorgsituatie of komen daardoor zelf zorg tekort.

Op de website van Mezzo is er specifiek voor jongeren een pagina met meer informatie, adviezen en tips: Mezzo voor jonge mantelzorgers.

Verborgen zorgen

Kinderen en jongeren laten hun eigen zorgen en klachten vaak niet duidelijk merken. Vaak omdat ze hun ouders met niet nog meer problemen willen opzadelen. Ze vragen geen hulp en/of weten niet waar ze terecht kunnen. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorgen, zijn in vergelijking met hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig. En ze leren al vroeg praktische vaardigheden.  

Gevolgen voor jonge mantelzorgers op korte en lange termijn kunnen zijn:

  • meer opgroei- en opvoedproblemen;
  • meer lichamelijke en emotionele klachten;
  • op latere leeftijd vaker een beroep doen op de (geestelijke) gezondheidszorg.

Herkenbaar

Herken jij jezelf als jonge mantelzorger en kun je informatie en/of ondersteuning goed gebruiken? Neem dan eens contact op met de mantelzorgconsulent van het Mantelzorgpunt Goes. Je kunt ook mailen naar mantelzorg@smwo.nl.