Terug

Wat zijn de Praktische Vrijwillige Diensten en voor wie is de hulp bedoeld?

Praktische vrijwillige diensten zijn kleine klusjes in en om het huis die u zelf niet (meer) kunt doen door ouderdom, ziekte, functiebeperking of mantelzorg. Zoals onderhoud van uw tuin, kleine klusjes in en om het huis of vervoer en begeleiding bij medische afspraken.

Voor al deze diensten geldt dat u eerst kijkt in uw eigen netwerk of er iemand is die kan helpen. Als dat niet lukt, dan kunt u de vraag bij ons neerleggen. Voor de tuinen en klussen volgen dan nog de onderstaande twee criteria:

  • U heeft onvoldoende financiële mogelijkheden (max 120% bijstand) om een bedrijf in te schakelen;
  • U bent woonachtig in de gemeente Goes.

Tuintjes

In het voorjaar en in het najaar kan uw tuin worden bijgehouden door een van onze tuinvrijwilligers. Er wordt klein snoeiwerk verricht en onkruid verwijderd dat in de borders is gaan groeien.

Is uw tuin aan groot onderhoud toe, dan kunnen wij u dat niet bieden. Het aanleggen van bestrating e.d. valt nadrukkelijk niet onder onze dienstverlening evenals het periodiek maaien van uw gazon.

Procedure

U kunt zich bij ons aanmelden. We zullen dan uw vraag eerst telefonisch met u bespreken. Voldoet u aan de voorwaarden, dan zal een vrijwillig coördinator bij u langskomen en beoordelen of uw vraag passend is bij onze dienstverlening. Als deze vraag positief beantwoord wordt, dan zullen er praktische afspraken worden gemaakt.

Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 5,00 per uur. Moet er tuinafval naar de stort worden gereden, dan kost dat eenmalig € 10,00.

U kunt zich aanmelden voor de voorjaarsbeurt vanaf maart t/m mei. Voor de najaarsbeurt geldt dit vanaf september t/m oktober.

Aanmelden kan via info@vrijwilligerspuntgoes.nl of via telefoonnummer 0113-277111. Graag onder vermelding van voorjaarsbeurt of najaarsbeurt tuin.

Genieten van een verzorgde tuin

"Genieten van een verzorgde tuin, Mien Tuun
Kiek, hier is mien tuun
Er groeien kolen en wat juun
Wat bonen en wat bloemen voor de sier
Ik vind het wel hier!
De schop krieg ik niet meer in de grond
M'n harte is niet meer zo gezond
Toch kan 'k bluuven genieten
Want een vrijwilliger komt wieden en de planten begieten."

Klussen

Heeft u een klusje in huis en voldoet u aan de genoemde voorwaarden, dan kunt u contact met ons opnemen. De vrijwilliger coördinator beslist of de klus kan worden uitgevoerd en wie de klus gaat uitvoeren. U kunt denken aan een lampje ophangen, gordijnrails ophangen, wasmachine aansluiten (niet repareren), gaatjes boren, bij een evt. verhuizing spijkers/schroeven eruit halen en de gaatjes vullen, bouwpakket van bijvoorbeeld een kast in elkaar zetten, een muurtje behangen of verven en vuil naar de stort brengen (komen extra kosten bij).

Andere klussen worden in overleg met de coördinator bekeken en bepaald of deze door de vrijwilligers worden uitgevoerd. U betaalt een kleine bijdrage van € 5,00 per klus per uur. Wordt er gebruikgemaakt van de aanhanger, dan komt daar € 10,00 per rit binnen de gemeente Goes bij (t/m 12 km en  € 0,25 voor iedere meer gereden kilometer). Eventuele materiaal- of andere bijkomende kosten zijn voor uw eigen rekening.

Klussen die zeker niet in aanmerking komen
- complete verhuizingen;
- gevaarlijke stoffen naar de stort brengen;
- installatiewerkzaamheden waar verplicht een gediplomeerde monteur voor gevraagd wordt.

Eigen risico hulpvrager
U tekent vóór de start van de klus een verklaring, waaruit blijkt dat de uitvoering ervan op uw eigen risico uitgevoerd wordt.

Voor de tuinen en de klussen wordt samengewerkt met woningcorporatie Beveland Wonen.

Vervoer

Heeft u een medische afspraak, maar geen eigen vervoer of mogelijkheden in uw netwerk? Dan kunt u natuurlijk altijd zelf een taxi bestellen. Mocht dat niet voldoende voor u zijn, omdat u begeleiding nodig heeft om naar de spreekkamer te komen of omdat u met een begeleider het medisch consult samen wilt te bezoeken, dan kunt u bij ons vragen of er een vrijwilliger is die u kan vervoeren/begeleiden. Wij zullen dan de vraag met u doorspreken en kijken welke vrijwilliger we voor uw vraag kunnen benaderen.

Procedure
Nadat wij voor u een vrijwilliger hebben gevonden die met u naar de afspraak zal gaan, worden de praktische zaken telefonisch met u afgesproken. Denk hierbij aan de tijd van ophalen, wel/geen gebruik van een rolstoel, ect. De vrijwilliger komt niet eerst bij u langs voor een kennismaking. Dit doen we niet bij een eenmalige vraag.
De kosten die het vervoer met zich meebrengt, betaalt u aan het einde van de rit contant en rechtstreeks aan de vrijwilliger. Het totaalbedrag wordt uitgerekend en aan u verteld.

Wij vragen de volgende vergoeding voor onze vrijwilligers:
Voor een rit binnen de gemeente Goes (t/m 12 km) wordt een bedrag van € 3,00 gerekend. De grens van 12 km geldt voor de heen- en terugreis bij elkaar opgeteld (dus het totaal aantal kilometers).
€ 0,25 voor iedere kilometer meer.