Terug

Wat is Vrijwilliger Thuis en voor wie is de hulp bedoeld?

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Maar als uw gezondheid dit niet goed (meer) toe laat is er soms hulp nodig. Die hulp kan gegeven worden door professionals of mantelzorgers (familie, vrienden). Vrijwilligers kunnen ook iets voor u betekenen, hier leest u wat dat kan zijn. Heeft u interesse, meldt u zich dan aan of neem contact met ons op voor vragen.

Vrijwilligers van Vrijwilliger Thuis kunnen bij u op bezoek komen, met u op stap gaan, wandelen of boodschappen doen, samen of alleen. Vrijwilligers krijgen bij ons begeleiding, en trainingen. Zij zijn allen gescreend en hebben een Verklaring Omtrent Gedrag, uitgegeven door het ministerie van Justitie.

Voor de volgende vragen kunt u bij ons terecht:

  • als u zich geregeld eenzaam voelt;
  • als u mantelzorger bent, maar ervaart dat dit (te) zwaar wordt. U zoekt iemand die de zorgvrager gezelschap kan houden in uw afwezigheid en zo aantal uren kan overnemen;
  • als u een maatje zoekt om iets leuks mee te ondernemen;
  • als u niet meer goed alleen op pad durft/kunt en iemand zoekt om samen te wandelen, te fietsen of boodschappen te doen;
  • als u iemand zoekt die met u meegaat naar een afspraak bij een arts.

Vrijwilligers zijn er niet voor de huishoudelijke taken of de persoonlijke verzorging.

Procedure
Als u hulp nodig heeft, dan kan contact worden opgenomen met SMWO, telefoonnummer (0113) 277 111 of via de e-mail info@vrijwilligerspuntgoes.nl. Ook professionele hulpverleners kunnen voor  hun cliënt ondersteuning door een vrijwilliger aanvragen.

Na de aanmelding, wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Dit wordt gedaan door een coördinator van Vrijwilliger Thuis, indien gewenst met een familielid of thuiszorgmedewerker. Er wordt besproken wat de wensen en verwachtingen van u zijn. Als er een geschikte vrijwilliger is gevonden, volgt een kennismakingsgesprek. De “klik” is belangrijk, zodat het voor u beiden een fijn contact kan worden.

De hulp is kosteloos. Als er uitstapjes worden gemaakt of de vrijwilliger rijdt met de eigen auto met iemand naar een ziekenhuis, vergoedt u aan de vrijwilliger de onkosten (entree, benzine). In principe is de hulp voor maximaal 1 jaar, maar in overleg is verlenging mogelijk.

  • Voor een rit binnen de gemeente Goes (t/m 12 km) wordt een bedrag van € 3,00 gerekend. De grens van 12 km geldt voor de heen- en terugreis bij elkaar opgeteld (dus het totaal aantal kilometers).
  • € 0,25 voor iedere kilometer meer.

Bij praktische vragen of eenmalige hulp, zoals bij hulp in de tuin,  een kleine klus in of om het huis of bij vervoer naar een medische afspraak, wordt de hulp anders geregeld. Voor meer informatie klikt u [hier]. Link kopje vrijwilligers/praktische hulp (=wordt tuinen/klussen/vervoer)

Om alle hulpvragen te kunnen beantwoorden, zijn er veel vrijwilligers nodig. Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Kijkt u dan eens in de vacaturebank