Terug

Nieuwe groepstraining bij SMWO; Powervrouwen!

Eline de Ridder, cursuscoördinator vanuit SMWO, vertelt ons meer over deze training speciaal voor vrouwen. Lezen jullie mee?

 

  1. Eline, Kun je allereerst iets vertellen over wat het groepswerk precies is binnen SMWO?

“SMWO start regelmatig verschillende trainingen en gespreksgroepen, over uiteenlopende onderwerpen. Daarbij bieden we groepen aan voor zowel mensen met als zonder beperking en richten ons op alle leeftijden. We starten de groep als we voldoende aanmeldingen hebben en deelname is kosteloos voor inwoners uit de Oosterschelderegio.

We bieden groepen aan over onder andere sociale vaardigheden, spanningsklachten, geldzaken, (seksuele) weerbaarheid en starten ook regelmatig gespreksgroepen voor bijvoorbeeld ouders van kinderen met autisme of voor mensen die iemand verloren zijn. Mensen vinden vaak veel herkenning bij elkaar in een groep, naast dat ze er nieuwe vaardigheden opdoen. Ze voelen zich gehoord en vinden het fijn te merken dat ze niet de enige zijn. Zo kan groepswerk hen weer een stukje verder helpen in het leven.”

  1. Hoe is de groep Powervrouwen tot stand gekomen?

“Powervrouwen is een nieuwe groep, waarin we eigenlijk meerdere groepen hebben samengebracht. We hebben gekeken naar wat interessant is voor vrouwen, die zichzelf willen (her)ontdekken op het gebied van identiteit, weerbaarheid, relaties, zingeving, gezondheid en dagbesteding en weer zin in het leven willen krijgen/houden. Het is een groep die op een hele positieve manier vrouwen probeert verder te helpen, thema's die aan bod komen zijn onder andere kwaliteiten en positief zelfbeeld, communicatie, weerbaarheid, netwerk en relaties, dagbesteding, in balans, geldzaken en regelgeving en leefstijl. We hebben geprobeerd dat allemaal in tien bijeenkomsten samen te voegen en dat lijkt te zijn gelukt, want de vrouwen die de groep hebben gevolgd kijken over het algemeen terug op een geslaagde deelname.”

 

  1. Wat leren de deelnemers tijdens deze groep?

“De vrouwen werken door middel van opdrachten en gesprekken aan de verschillende thema’s. Vaak herkennen ze dingen bij anderen en praten ze hierover, waarmee ze elkaar weer verder helpen. Doordat we hele uiteenlopende thema’s behandelen, komen alle levensgebieden ongeveer aan bod. Deelnemers krijgen hierdoor nieuwe inzichten en ideeën, waarmee ze verder kunnen, ook na de bijeenkomsten. Zo was er een deelnemer die na haar deelname meer inzicht had gekregen in haar geldzaken, waardoor zij zichzelf zekerder voelde. Of een andere deelnemer, die durfde eindelijk eens na te denken over haar dromen voor de toekomst en wist op die manier zichzelf een positief duwtje te geven.”

 

Reactie van één van de deelnemers:

“Ik heb mijzelf aangemeld omdat ik mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen wat wilde opkrikken en mezelf wilde terugvinden en mijn eigen kracht kunnen zien. Het heeft mij herkenning en zelfvertrouwen gebracht, maar ook inzicht in wat ik wil en kan.”