Column sociaal juridische dienstverlening l maart

In deze maandelijkse column worden (sociaal) juridische onderwerpen behandeld aan de hand van waargebeurde verhalen uit de praktijk om het tot de verbeelding te laten spreken. Deze maand staat in het teken van de belastingaangifte.

Laat geen geld liggen!
Door Ishara Esajas, sociaal juridische dienstverlening, SMWO

“Wie kent hem niet? De door velen gevreesde blauwe envelop ligt begin van het jaar weer bij ons allemaal op de deurmat. We ontkomen er niet aan maar de meeste mensen vinden het vooral een vervelende aangelegenheid: Het is weer tijd voor de belastingaangifte!

De maand maart is dan ook een extra drukke periode voor sociaal raadslieden van SMWO. Veel mensen komen met (vaak ongeopende) brieven naar het spreekuur om hulp te vragen bij het doen van hun belastingaangifte.

Het is begrijpelijk dat het ingewikkeld kan zijn en dat velen door de bomen het bos niet meer zien. ‘Welke inkomsten tellen mee en met welke aftrekposten mag ik rekening houden?’ zijn veel voorkomende vragen.

Het belang van het doen van de belastingaangifte illustreer ik graag aan de hand van het verhaal van meneer T. die hier op spreekuur komt.

Meneer T. heeft een tweede herinnering gekregen om zijn belastingaangifte te doen. In de blauwe envelop zit een brief met daarin een positieve boodschap: ‘u laat geld liggen’. Ik ben gemotiveerd om meneer T. te ondersteunen bij zijn aangifte maar dan doet zich een  probleem voor en dat is de DigiD-inlogmethode die tegenwoordig alleen via de app of door middel van een sms-code werkt.

Om de DigiD app te downloaden heb je een smartphone nodig. Meneer T. heeft enkel een AEG-telefoon die niet valt onder de categorie ‘slimme’ telefoons. We proberen het inloggen dus met de sms-code maar ook dit gaat niet geheel zonder slag of stoot. De AEG-telefoon heeft geen bereik op de benedenverdieping waar de spreekkamers zitten. Normaal komen onze cliënten nooit op de bovenverdieping maar ik maak hiervoor een uitzondering. Even kijken of we daar wel bereik hebben…

Ik haal opgelucht adem als ik boven een deuntje uit zijn telefoon hoor komen. Meneer T. heeft hier wel bereik en ontvangt de sms-code. Het vergt soms enige creativiteit maar nu kunnen we verder met de aangifte. Eind goed al goed: Binnen een paar minuten blijkt dat hij nog bijna 3.000 euro terugkrijgt. Meneer T. is blij en ik dus ook. Hij krijgt een behoorlijk bedrag terug en ik heb een geslaagd spreekuur.

Het mag duidelijk zijn dat mijn advies aan u als lezer als volgt luidt: Open die blauwe envelop en kijk of u geen geld laat liggen!"

Heeft u hulp nodig bij de aangifte inkomstenbelasting 2022?

Neem dan contact op met het Informatiepunt van SMWO via telefoonnummer 0113 -277 111.