Wereld autisme dag - coronacrisis vs autisme

"Thuis is thuis. Werk is werk. School is school."

Het coronavirus (COVID-19) houdt de wereld in zijn greep. Scholen zijn dicht, er wordt thuis gewerkt als dat mogelijk is en het openbare leven ligt grotendeels plat. Voor ongeveer 200.000 Nederlanders met een autistische stoornis zorgt het virus voor extra moeilijkheden. Want, waar de meeste mensen na een tijdje wennen de draad weer prima op kunnen pikken, ligt dat voor deze groep anders. Als werk of school geïmplementeerd moet worden in thuis, is dat heel lastig. Thuis is voor hen thuis, werk is werk en school is school. Op 2 april is het wereld autisme dag en staan we, zeker in deze tijd, bewust stil bij deze groep mensen in onze omgeving. Ook wij bij SMWO hadden een informatiemiddag gepland staan in het kader van deze de Autismeweek. Al gaat deze dag niet door, wij zijn wel bereikbaar met eventuele vragen of voor informatie rond autisme.

Op de website van autismehuis staat een stappenplan om jouw kind met autisme gerust te stellen als het gaat om het coronavirus (https://autismehuis.nl/corona/). Daarnaast hebben we enkele tips op een rijtje gezet:

1. De dagelijkse planning en structuur is veranderd. Maak een dagplanning waarbij er onderscheid gemaakt is in school/werk, eten en ontspanning. Als er iets tegenzit of opnieuw iets verandert kun je ook weer een nieuwe planning maken.
2. Zorg voor een prikkelarme plek in de woning, ook al is het de hoek van een kamer, om tot rust te komen of geconcentreerd te kunnen werken.
3. Geef duidelijkheid op de 5 (wat, wie, waar, wanneer en hoe) waar je deze kan geven. Doe dit zoveel mogelijk met feiten, kort en bondig. Deze aanpak is gebaseerd op de methode Geef me de 5©.
4. Parkeer concreet in de tijd wat je nog niet weet, dus vertel wanneer je wel antwoord geeft.

Daarnaast delen wij graag ter uitleg en inspiratie een aantal handige visuals van uitleg rondom het coronavirus (op redelijk hoog niveau). *bron; Dagmar Vriends
- tijdlijn
- speech Rutte
- speech van de Koning
- blijf binnen

Bij vragen kan er contact opgenomen worden met het infopunt van SMWO via 0113-277111. Voor specifieke vragen rond autisme kunt u ook een email sturen aan autisme@smwo.nl.

>>>Bekijk onze speciaal opgenomen video hier, waarin we precies uitleggen wat we doen en hoe je ons kunt bereiken.