Terug

Persconferentie 18 juni 2021

Vrijdag 18 juni was er weer een persconferentie en werden meer versoepelingen aangekondigd. Dit vanwege het dalend aantal besmettingen en de toegenomen vaccinatiegraad.

De versoepelingen gaan in vanaf zaterdag 26 juni a.s. waardoor we behoorlijk wat meer vrijheid krijgen. De belangrijkste zaken zijn hieronder voor u op een rij gezet:

Basisregels blijven belangrijk

Het coronavirus is nog niet weg. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Ook als u een prik heeft gehad. Dit zijn de basisregels:

  • Was vaak uw handen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Blijf thuis en laat u testen bij klachten.

Visite thuis

Thuis mag u meer visite ontvangen. Er zijn geen regels meer voor het aantal bezoekers. Was uw handen als u bij iemand binnenkomt. Houd 1,5 meter afstand. 

Groepen buiten

Buiten mag u met meer mensen samen zijn. Bijvoorbeeld in het park. Er zijn geen regels meer voor het aantal mensen in groepen. Houd 1,5 meter afstand.

Minder vaak een mondkapje op

Een mondkapje is alleen binnen verplicht. Op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Bijvoorbeeld in trein of bus en op stations.
Een mondkapje blijft ook verplicht op luchthavens en in vliegtuigen. En op middelbare scholen. 

Minder thuiswerken

U mag vaker naar kantoor voor werk. Als u 4 dagen werkt, mag u 2 dagen naar kantoor. De helft van de tijd werkt u nog thuis. Houd 1,5 meter afstand op kantoor. Ook in de lift en de kantine. 

Openingstijden terug naar normaal

Winkels, restaurants en theaters mogen langer open. Er gelden nog wel regels:

  • In winkels of musea mag maximaal 1 bezoeker op 5m2 .
  • In restaurants moet voldoende ruimte zitten tussen tafels.
  • In bioscopen en theaters moet voldoende ruimte zitten tussen zitplaatsen.
  • U moet uw naam achterlaten bij een bezoek.
  • Een gezondheidscheck is nodig.

 

Gratis coronatesten voor reizen

 

Er komen gratis testen voor mensen die op vakantie gaan. Dit geldt alleen in de maanden juli en augustus. Het gaat om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland reizen. En die nog geen prik hebben. U kunt vanaf 1 juli een afspraak maken.

De volledige tekst is hier terug te lezen.

Bron: Rijksoverheid