Terug

Gezinsmaatjes

Iedere ouder is wel eens onzeker. In een situatie van onzekerheid is een steuntje in de rug vaak erg welkom. Veel ouders zullen deze steun in hun eigen netwerk van familie, vrienden en kennissen zoeken. Voor ouders die geen hulp in hun eigen netwerk kunnen vinden, kan een gezinsmaatje dit steuntje in de rug bieden.

Een gezinsmaatje is een getrainde vrijwilliger en heeft ervaring met het opgroeien en opvoeden van kinderen, kan goed luisteren en is ondernemend. Ze bieden bijvoorbeeld een luisterend oor voor de ouders, geven praktische opvoedtips, zoeken naar activiteiten in de buurt, vergroten het netwerk van het gezin of ondernemen samen activiteiten zoals een bezoek aan de bibliotheek.

Aanmelden

Gezinnen uit de gemeente Goes, Noord-Beveland, Borsele en Schouwen-Duiveland waarvan het jongste kind niet ouder is dan achttien jaar, kunnen zich aanmelden voor een gezinsmaatje. Dit kan via het infopunt van SMWO of via het CJG van de gemeenten (met uitzondering van het CJG Schouwen-Duiveland). De coördinator neemt dan contact op met het gezin om de wensen in kaart te brengen. Vervolgens wordt er een gezinsmaatje bij het gezin gezocht.

Gezinsmaatje worden

Heef u zelf interesse om als gezinsmaatje aan de slag te gaan? Dat kan! Als gezinsmaatje volgt u een training van vijf bijeenkomsten voordat u aan de slag gaat in een gezin. Tijdens de training krijgt u vaardigheden, kennis en een basishouding aangeleerd die u kunt gebruiken bij het werken in het gezin. Tijdens de begeleiding van het gezin, krijgt u regelmatig werkbegeleiding door de coördinator.

Vragen of meer informatie

Voor vragen of meer informatie over het aanmelden van een gezin kunt u contact opnemen met het Infopunt van SMWO via 0113-277111 of infopunt@smwo.nl
Wilt u een gezinsmaatje worden? Kijk dan op www.vrijwilligerspuntgoes.nl

Met steun van het gezinsmaatje durfde ik als alleenstaande moeder weer met mijn kinderen de straat op.