Column sociaal juridische dienstverlening mei

Geduld is een schone zaak
Door Ishara Esajas, sociaal juridische dienstverlening, SMWO
In de spreekkamer zien wij regelmatig mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. De bijstandsuitkering is een inkomensvoorziening voor mensen met weinig of geen inkomen, die niet terug kunnen vallen op een andere uitkering.
Om de uitkering aan te vragen is er een behoorlijke berg aan papierwerk en gegevens nodig. Daarna volgt een beoordeling waaruit blijkt of iemand wel of niet voor de uitkering in aanmerking komt. Het komt voor dat iemand niet de juiste of volledige gegevens aanlevert. In dat geval volgt een hersteltermijn. Dat betekent dat er meer tijd wordt gegeven om de documenten te versturen. De aanvraag kan worden afgewezen als iemand zich niet aan de termijnen houdt. U begrijpt dat dit voor problemen kan zorgen wanneer iemand langere tijd weinig of geen inkomen heeft.
Meneer had van tevoren al ingeschat dat de aanvraag ingewikkeld kan zijn en schakelde daarom de hulp in van mijn collega. Op kantoor treffen zij elkaar in de spreekkamer om de benodigde stukken te verzamelen. Het blijkt ook nu weer een flink karwei. Op verschillende sites inloggen, gegevens achterhalen, opschrijven, documenten printen en dat herhaalt zich dan gedurende de afspraak. Het is zelden binnen een uurtje gepiept.
Meneer begint zichtbaar geïrriteerd te raken en verliest samen met zijn geduld ook zijn vocabulaire. Dat er zoveel papierwerk nodig is, daar vindt hij wel wat van. Vanzelfsprekend is het taalgebruik van deze meneer niet om te herhalen in deze column, het vloeken was niet van de lucht. Mijn collega merkt op "gelukkig ben ik atheïst (niet gelovig), anders had ik nu moeten vertrekken.” Het wekt enige verbazing op dat meneer daarop zelf aangeeft gelovig te zijn. Het was even schakelen. Vloeken in eigen huis, zogezegd.
Uiteindelijk kwamen ze er samen uit. De aanvraag was compleet, de vinkjes gezet, de frustratie gezakt. Heeft u nu ook hulp nodig bij de aanvraag van een (bijstands)uitkering? Dan doet u er verstandig aan om de hulp in te schakelen van een sociaal juridisch dienstverlener. Wat wij van u vragen is dat u naar uw afspraak zoveel mogelijk gegevens meeneemt. En, als het even kan, ook uw geduld. Want het systeem werkt soms net iets langzamer dan wij.
Wil je weten of wij jou kunnen helpen bij een juridisch of financieel probleem? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met een sociaal juridisch dienstverlener. Dit kan door te bellen met het Informatiepunt van SMWO via telefoonnummer (0113) 277 111.