Start training gezinsmaatjes

Training gezinsmaatjes
SMWO start deze training voor mensen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk waarin ze echt iets kunnen betekenen voor kinderen en hun ouders. Het doel van de training is om vaardigheden, kennis en een basishouding aan te leren die gezinsmaatjes kunnen gebruiken bij het werken in een gezin. De gezinsmaatjes worden ingezet in de gemeenten Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Borsele.


Waardevolle training
De trainingen vinden plaats op maandagochtenden van 9.00 – 12.00 uur. Locatie: SMWO, ’s-Heer Elsdorpweg 12 in Goes. Voorafgaand aan de training wordt er met geïnteresseerden eerst een kennismakingsgesprek gehouden.

Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan praktische zaken die horen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. Hierbij kan gedacht worden aan omgaan met conflicten, feedback en het aangeven van grenzen. Maar de training gaat ook over oplossingsgerichte communicatie en hoe bijvoorbeeld eventuele problemen gesignaleerd kunnen worden.

Een gezinsmaatje heeft ervaring met het opgroeien en opvoeden van kinderen, kan goed luisteren en is ondernemend. Door het werken met gezinnen met andere achtergronden en/of culturen zien vrijwilligers dit werk ook als verrijking van het eigen leven.

 

Gezinsmaatjes Plus
Na de training kunnen deelnemers als goed opgeleid gezinsmaatje aan de slag om ouders en kinderen te ondersteunen in hun gezinsleven. Iedere ouder is namelijk wel eens onzeker. In een situatie van onzekerheid is een steuntje in de rug dan vaak erg welkom. Een gezinsmaatje kan dit steuntje in de rug binnen een gezin bieden.

Gezinsmaatjes kunnen er in overleg met de ouder(s) ook voor kiezen om het kind bij zichzelf thuis te ontvangen of als gezinsmaatje bij het kind in het vraaggezin te blijven. (Gezinsmaatjes Plus). Dit ter ontlasting van de ouders(s), als zij bijvoorbeeld eens naar een afspraak buitenshuis moeten.

Tijdens de begeleiding van het gezin, wordt het gezinsmaatjes niet alleen ondersteund door de coördinatoren van SMWO, maar ook door de andere gezinsmaatjes tijdens gezamenlijke intervisie. Gezinsmaatjes moeten daarom rekening houden met een beschikbaarheid van ongeveer 4 à 5 uur per week. De combinatie van scholing, werkbegeleiding en intervisie maakt de begeleiding vanuit SMWO uniek.

 

Herkent u zichzelf nu in bovenstaande rol? Vrijwilligers die gezinsmaatje willen worden, kunnen zich tot en met 19 februari aanmelden bij SMWO via gezinsmaatjes@smwo.nl of (0113) 277 111.

 

 

Beluister hier onze podcast over gezinsmaatjes.

Bekijk hier de video over gezinsmaatjes.