Column sociaal juridische dienstverlening november

Een flitsend verhaal

Meneer is onthutst. Hij heeft in korte tijd twee boetes ontvangen en is bang dat er meer volgen. Vlakbij zijn huis is een flitspaal geplaatst op een weg waar hij dagelijks rijdt om boodschappen te gaan doen. Meneer was in de veronderstelling dat hij daar 80 kilometer per uur mocht rijden. Dit blijkt achteraf 50 te zijn.

Op kantoor bekijken we op Google Streetview de weg waar meneer het over heeft. We begrijpen de verwarring: het lijkt inderdaad erg veel op een weg waar je 80 mag rijden. Mijn collega gaat thuis bij meneer langs en logt in bij het Digitaal Loket van het CJIB. De vrees van meneer blijkt terecht: er volgen nog meerdere boetes en het totaalbedrag loopt daardoor flink op.

Dat meneer normaliter een voorbeeldig weggebruiker is, blijkt uit zijn ‘historie’ bij het CJIB. Hij houdt zich altijd netjes aan de verkeersregels en is dan ook niet bekend voor eerdere overtredingen bij het CJIB. In de hoop dat dit helpt bij een coulance-regeling voor de reeks boetes, schrijft mijn collega een bezwaarschrift. Meneer heeft immers ook geen kans gehad om zijn fout te herstellen, omdat hij tegen de tijd dat de eerste boete op de mat viel al meermaals over de weg heeft gereden.

 

Helaas wordt zijn bezwaar afgewezen en moet hij het hele bedrag betalen. Dat is een flinke financiële klap voor deze meneer. Gelukkig bedenkt mijn collega een andere manier om te helpen. De gemeente verstrekt onder bepaalde voorwaarden ‘potjes’ voor mensen met een lager inkomen. Meneer heeft nooit eerder een beroep op deze potjes willen doen, omdat hij vindt dat hij het niet per se nodig heeft. Hij stemt er nu mee in om een uitzondering te maken. Een aantal maanden later krijgt mijn collega een leuke update: alle potjes zijn toegekend en meneer heeft er het hele boetebedrag van kunnen betalen.

 

Wil je weten of wij jou kunnen helpen bij een juridisch of financieel probleem? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met een sociaal juridisch dienstverlener. Dit kan door te bellen met het Informatiepunt van SMWO via telefoonnummer 0113 -277 111.